Pályázatok

HURO/0802/013

Telediagnosztikai hálózat fejlesztése Csongrád és Arad megyében

A pályázatot a Magyarország Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 hívta életre. Hat magyar és egy román partner határozott úgy, hogy közösen kialakít egy határon átnyúló telediagnosztikai rendszert, amely egy több kistérséget átívelő hálózatot foglal magába. Jelen fejlesztés egy orvos-szakmailag igen hatékony eszköz kialakítását rejti magában, lehetővé téve a gyors diagnózis alkotást, gyors terápia elérésének lehetőségét, mely elősegíti a gyorsabb gyógyulási folyamatot is. A projekt a térség egészségügyi felzárkóztatását szolgálja, első körben a képalkotó eljárások területén. A program keretében megvalósó telediagnosztikai rendszer bármelyik országában működő azonos rendszerekhez közvetlenül kapcsolható hálózat lesz, melyben további bővítési potenciálok rejlenek.

Jelen projektben az alábbi partnerek vesznek részt:

Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet (HU)
Arad Megyi Sürgősségi Klinika (RO)
Móra-Vital Térségi Egészségmegőrző és Szociális Ninprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. (HU)
Kisteleki Térségi Egészségügyi Nonprofit Kft. (HU)
Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. (HU)
Csanádpalota Város Önkormányzata (HU)
Maroslele Község Önkormányzata (HU)

A projekt konkrét magvalósítása egy informatikai rendszer kiépítésében testesül meg, melyhez a határ mindkét oldalán képzések és szemináriumok társulnak. Mindez megteremti annak lehetőségét, hogy a magyar és román partnerek együttműködésének eredményeként a vizsgált páciensek gyorsabban hozzájuthassanak leleteikhez, hamarabb megkaphassák a számukra szükséges kezeléseket, csökken a betegek továbbküldésének ideje, illetve csökken az átlagos betegápolási idő is. Mindezt a két ország együttes erővel biztosítja, függetlenül attól, hogy a beteg román vagy magyar nemzetiségű, illetve, hogy a határ mely oldalán szorult rá az orvosi ellátásra és diagnosztikára. A rendszer lehetővé teszi, hogy a két ország között a betegekről készített felvételek információvesztés nélkül áramolhassanak.

A projekt 2011. június 1-én indult és 18 hónapig fog tartani. A megvalósításhoz a forrás 85%-ban az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújtja, melyhez további nemzeti támogatás is társul az önerő mellett. A projekt teljes költségvetése 1.736.902,7 EUR.


www.huro-cbc.eu és www.hungary-romania-cbc.eu
Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A kivitelezés során készült képek:
© 2021 Móra-Vitál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva.