Egészségfejlesztési iroda

Havi aktualitások Szeptember

                  A GERINC VILÁGNAPJA – október 16.

Több szempontból is érdemes kiemelt figyelmet fordítani gerincünk egészségének megőrzésére. Szembe kell néznünk azzal, hogy nagy terhet visel és nem mindegy, hogy az évek alatt rendszeresen, naponta fokozzuk a terhelést, vagy tudatosan odafigyelünk ennek a csökkentésére.

Hogy miért fontos? Sajnos a gyerekektől az idősekig minden korcsoportban előfordulhat számos probléma.

 

Lássunk ebből párat:

 • Gyerekeknél tartáshibák jelentkezhetnek, amikor a gerinc fiziológiás görbületei megváltoznak. Leggyakrabban a testtartásért felelős izmok egyensúlyának megbomlására lehet visszavetetni. Hanyagtartás, laposhát, gerincferdülés is kialakulhat. Itt fontos még megemlíteni a nehéz iskolatáskát, a hirtelen bekövetkező növekedést, a mozgásszegény életmódot, a szocializációt is, mint hozzásegítő tényezőt.
 • Hátfájás
 • Derékfájdalom, ami az egyik vezető probléma világszerte. A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen. A rossz életmód következménye.
 • Alsó, felső végtagi fájdalom, zsibbadás
 • Nehezen tud fordulni az ágyban, nehezen tud felállni a székről
 • Nehezen fordítja el a fejét oldalra, úgy érzi, mintha merev lenne, nehezen tudja mozgatni
 • Nem tud lehajolni, vagy épp úgy érzi, hogyha lehajol, ’’úgy is marad”

Ez csak néhány példa, amiből egy biztosan ismerős lehet és előfordult már mindenkinél.

Ezért kulcsfontosságú a PREVENCIÓ!!!

 

 

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük?

 • Rendszeres, számunkra megfelelő testmozgás (séta, nordic walking, kerékpározás…). Az emberi szövetekhez vérárammal jutnak el a tápanyagok. A porcszövet egy pumpa-mechanizmussal jut tápanyaghoz, amelynek motorja a mozgás. Ha nem mozgunk, nem jut tápanyaghoz és fokozatosan kopni kezd. A hosszantartó, statikus helyzetek a porckorong számára olyan statikus nyomóerőt jelent, ami a mozgás hiányában a porckorong táplálásának zavarához és ezzel károsodásához vezet. Mozgással a degeneratív folyamatok megelőzéséért is tudunk tenni.
 • Helyes testtartás – statikus és dinamikus helyzetekben is
 • Optimális testsúly elérése, szinten tartása, hogy megóvjuk gerincünket a plusz tehertől
 • Sokat ülők számára a megfelelő szék, asztal és egyéb eszközök választása
 • Helyes emelés
 • Megfelelő lábbeli – jól tartja a bokát, rugalmas a talpa
 • Munkakörülmények optimalizálása – egyénileg meghatározva
 • Sport esetén hangsúlyt fektetni a bemelegítés, levezetésre is
 • Gyerekeknek több mozgásos játék
 • Megfelelő iskolatáska választása, viselése (a táskát két vállon hordjuk, pántja legyen meghúzva, a váll vonalától indulva a deréktól legfeljebb 5 cm-re lógjon túl, a táska támassza meg a gerincet, legyen légáteresztő és a testsúly 10 százalékánál ne vigyünk többet.)
 • Megfelelő folyadékpótlás, táplálkozás

Mit csinál a gyógytornász és miben tud segíteni?

A fájdalmak, problémák megelőzésében is szerepünk van, valamint ha már megjelent a probléma, ismerjük fel és ne söpörjük szőnyeg alá, keressünk egy szakembert, aki segíthet újra teljes életet élni.

Segítünk ismeretet szerezni az állapotával kapcsolatban, elmagyarázni, megtanítani, hogy mit tud tenni a javulás, fejlődés érdekében, növeljük az aktivitásukat és a jobb életminőség felé vezető útra segítjük. Tudni fogják, hogy mit lehet és kell csinálni a gyógyulás érdekében, aprólékos állapotfelmérés után egyéni kezelési tervet állítunk fel.

Sokan hallhattunk már a nemzetközileg elismert McKenzie módszerről, ami a gerinc- és a végtagfájdalmak speciális vizsgálatát és kezelését foglalja magába. Minden esetben alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdődik. Aktív mozgásterápiára épül, így a beteg képes lesz saját maga befolyásolni a fájdalmát, otthon és a munkahelyén egyszerűen elvégezhető gyakorlatokat sajátít el.  Ergonómiai tanácsokat kap. Megtanulja, hogyan tudja megelőzni a kiújuló fájdalmat. Képessé válik fájdalmai megelőzésére, kezelésére.  A módszerrel nagy százalékban elkerülhető a műtét.

Hasznos információk, tanácsok:

Vajon van az Ön gyermekének gerincferdülése?

A gerincferdülés diagnosztikájának első lépése a megfigyelés, amit otthonában, Ön is könnyedén elvégezhet. A vizsgálatot a levetkőzve, állásban, hátulnézetből végezzük.

Az úgynevezett előrehajlásos teszt (Adam’s teszt) segítségével gyorsan megállapítható, hogy gyermekénél elkezdődött-e a gerincferdülés folyamata. A gyermek szabad felsőtesttel, összeérintett tenyerekkel, lógatott karral, nyújtott lábak mellett hajoljon előre. A törzs két oldalának megtekintése közben, amennyiben az egyik oldal jelentősen laposabb, illetve gömbölyűbb a különböző szakaszokon, gerincferdülés állhat fenn. Ekkor ortopéd orvosi vizsgálatra lesz szükség és amennyiben a gyanú beigazolódik, célszerű a terápiát a lehető legkorábban, de mindenképp a pubertás kor előtt elkezdeni.

 

Egy jó szék példája:

Hogyan emeljünk helyesen?!

 

Készítette:

Lőrinc Klaudia (gyógytornász)

Wernerné Eszter Rita (gyógytornász)

Mentális egészség – október

„Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése. … önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás.” (Márai S. – Füves könyv)

Egyre nagyobb hangsúlyt kap annak a felismerés, hogy a testi egészség mellett a lelki egészség teremti meg a kiegyensúlyozott, produktív élet és általános jó közérzet alapját, valamint, hogy a mentális egészség hiányában nagyobb az esélye a testi egészség megbomlásának is.

A MENTÁLIS EGÉSZSÉG „egy olyan jólléti állapot, amelyben az egyén képes: saját képességeit felismerni, megbirkózni a mindennapi élet stresszhelyzeteivel, produktívan dolgozni, és hozzá tud járulni a közösségéhez” (WHO). Így benne értendők az érzelmi- és a személyiséggel kapcsolatos készségeken felül a társadalmi- és spirituális tényezők, valamint az egészséges életvitel is (életvitelünk jellegzetességeit ugyanis meghatározza az értékrendszerünk, amellyel a világhoz és az élethez viszonyulunk).

Mentális egészségünk teszi lehetővé számunkra többek között, hogy

·         olyan életformát alakítsunk ki magunk számára, amiben jól érezzük magunkat;

·         kielégítsük szükségleteinket, pl. intimitás iránti igényünket;

·         megismerjük önmagunkat, erősségeinket-gyengeségeinket, teherbíró képességünket;

·         a problémákkal és konfliktusokkal éretten szembe tudjunk nézni és adaptívan megküzdeni velük;

·         megtaláljuk azokat a módszereket, pihenési formákat, amelyek elősegítik a feltöltődésünket, pihenésünket. hogy sikerrel alkalmazkodhassunk az élet kihívásaihoz.   

A mentális egészség tartós megbomlása olyan lelki eredetű zavarokat okozhatnak, mint a krónikus stressz és kiégés, hangulatváltozások (pl. depressziós állapotok), szorongásos zavarok (pl. pániktünetek), és különböző szenvedélybetegségek kialakulása. Ezekre utaló jeleket fontos tudatosítanunk magunkban, a tüneteket komolyan venni, informálódni a témában és utána nézni a lehetséges kezelési módoknak. Érdemes megosztani gondolatainkat, érzéseinket szeretteinkkel, illetve megfontolni szakember bevonását a probléma megoldásába.   

Javaslatok a mentális egészség megőrzéséhez:

·         A mindennapi stresszel való megküzdést segíti a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mértékű pihenés.

·         Vegyük észre, amikor szükségünk van magunkra fordított én-időre, és ne hanyagoljuk el azokat a tevékenységeket, amelyek pozitív érzésekkel töltenek fel minket.

·         Megfelelő időbeosztással és előre tervezéssel elkerülhetjük a túlterhelődést a munka területén.

·         Érdemes beépíteni a mindennapi cselekvések közé szorongást csökkentő módszereket, mint relaxációt, jógát vagy meditációt.

·         Javíthatjuk általános közérzetünket azzal, ha tiszta és rendezett környezetet hozunk létre magunk körül.

·         Javasolt minél több időt a szabadban, természetben tölteni.

·         Fontos, hogy társas kapcsolatainkat ápoljuk, és nyitottsággal forduljunk másokhoz.

·         A lelki egészségünk védelmében érdemes elkerülnünk a túlzott alkoholfogyasztást és egyéb addiktív viselkedéseket.

·         Ha szükségét érezzük, ne hezitáljunk megosztani nehézségeinket szakemberrel!

A lelki egészség világnapja (október 10.) a lelki zavarok megelőzésére, a mentális betegségek megfelelő kezelésére és az érintettek életminőségének javítására hívja fel a figyelmet.

Összeállította: Matolay Máté pszichológus (EFI Mórahalom), források: A lelki egészség. Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, Kiskunhalas, 2014. , Dr. ifj. Wernigg R. – A lelki egészség és védelme. Előadás.

Októberi szezonálisok

Az őszi hónapokban sem kell lemondani a friss zöldség és gyümölcs fogyasztásról. Szerencsére ebben a hónapban is rengeteg lehetőségünk van.

Az egyik sokszor elfeledett alapanyag; a csonthéjas gyümölcsök. Pedig nincs is jobb választás tízórai vagy uzsonna kiegészítésére, ha egy maroknyi diót elfogyasztunk. 

Miért érdemes fogyasztani a diót?

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Legfontosabb összetevője az Omega-3 zsírsav, amely csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Tárolásakor figyeljünk oda, mert könnyen megavasodik, így ha megpucolva vásároltuk, akkor zacskóba téve, hűtőben tároljuk. Sütemények népszerű hozzávalója, de akár salátákhoz is jól passzol vagy csak magában elropogtatva.

A Birsalma nem tartozik a közkedvelt gyümölcsök közé, mégis nagyon egészséges. Ősz második felében kezd érni, érdemes belőle levest készíteni. Hogy télire is maradjon belőle, tegyük el befőttnek vagy éppen sajtnak! Szerencsére nem romlik könnyen, ha hűvös helyen tároljuk, még sokáig fogyaszthatjuk.

A Sütőtök mindenki nagy kedvence, ugyanakkor eléggé megosztó is egyben. Lehet nagyon szeretni vagy nagyon utálni is. 

Aki imádja, annak kétségtelenül az ősz legjobb része a sütőtökszezon! Nagyon magas az A- és C-vitamintartalma, és kiváló antioxidáns. Édeskés ízének szinte lehetetlen ellenállni. Ha szeretnénk sütve fogyasztani, de nem szeretnénk sokat bajlódni vele; csak daraboljuk fel és tegyük be a sütőbe 200 fokon 30 percre! Akár köretnek is kiváló, de nagyon finom a belőle készült krémleves is.

Ha túl sok sült sütőtök maradt otthon, és a gyerekek nem szeretik, akkor készítsd el ezt a sütőtökös muffin receptet. Nem fognak rájönni, hogy sütőtök van benne, ellenben imádni fogjak.

Íme a legőszibb sütemény: sütőtökös muffin!

Olyan 250 grammnyi sült tökre van szükségünk. Ez lehet korábban megsütött tök, vagy kockára vágott, és vízben megfőtt sütőtökből is. Jól pépesítsük össze botmixerrel. Majd keverjük simára 2 egész tojással és 80 gramm vajjal. 

Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, azaz 

150 gramm liszt, 

1 csomag sütőpor, 

80 gramm cukor vagy ennek megfelelő cukorhelyettesítő, 

1 kiskanál fahéj, 

1 csipet só, majd hozzákeverjük az elegyített masszát.

Egy muffinsütő tepsit kibélelünk muffin kapszlikkal, vagy használjunk szilikonos muffinformát, akkor nem termelünk se szemetet, illetve,  biztos nem ragad az aljába a finom muffin. Töltsük meg őket a masszával és 180 fokon 20 percig süssük.

Egyebek mellett meg októberben történik a betakarítása a 

Baba, batáta, birsalma, alma, cékla, cukkini, csicsóka, füge, gesztenye, karfiol,  karalábé, mandula, spenót, sütőtök, zöldbab, zöldborsó. 

Együnk hazait, együnk helyit, együnk szezonálisan. 

Itt az ősz, itt a betegség?

Sokan érzik úgy, hogy a hűvösebb napokkal együtt megérkezett a náthaszezon is az életükbe. Ősztől nyárig szinte egyik betegség követi a másikat, ha van valamilyen fertőzés a közelükben, ők azt biztosan elkapják.

TANÁCSOK A MEGELŐZÉSHEZ

 • Egészségi állapotunk megőrzése, a fertőzések elkerülése érdekében nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Étkezések előtt mindig, de orrfújás, köhögés után, mosdó használatot követően is, kisgyermek pelenkacseréje után, ha levittük a szemetet, vagy hazaérkezésünkkor minden alkalommal.
 •  
 • Fontos, hogy ételeinket és italainkat ne osszuk meg másokkal (kerülendő a közös pohár és evőeszköz használat).
 • Ne látogassuk beteg ismerőseinket, igyekezzük csökkenteni a kockázatot, hogy elkapjuk a fertőzéseket.
 • Az olyan időszakokban, amikor fokozott a kórokozók terjedésének kockázata, fertőtlenítsük rendszeresen a gyakran használt eszközöket a lakásban. Kritikus pont például a távirányító és a kilincsek is.
 • Kérje kezelőorvos tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban! Segíthetnek csökkenteni egyes betegségek kockázatát, de gyakori megbetegedések esetén különösen fontos a megfelelő időzítés, védőoltás lázas állapotban, akut betegség ideje alatt nem adható.
 • A kialvatlanság és a krónikus stressz bizonyítottan csökkenti a védekezőképességet a betegségekkel szemben. Felnőttek esetében átlagosan napi 7 óra alvás javasolt. Ha elalvási problémáink vannak, vagy gyakran felébredünk, krónikus nappali fáradtság esetén érdemes alvás specialista segítségét kérni. A stressz csökkentésében életvezetési tanácsadó tud segíteni, de jótékony a masszázs, a jóga, a hobbi és a rendszeres sport.
 • A rendszeres testmozgás tehát fontos, de lényeges a személyre szabott edzésterv. Mozgásterapeuta az esetleg meglévő betegségeink mellett is biztonsággal végezhető mozgásformát és rendszerességet tud javasolni. A túl intenzív, gyakori vagy megerőltető edzés például még fáradékonyabbá tehet, nem támogatja az egyébként is legyengült immunrendszert.
 • Az egészséges táplálkozás mellett annak, aki gyakran betegeskedik, érdemes figyelmet fordítani a vitaminprólásra is. Azonban jóval eredményesebbek lehetünk az esetleges hiányállapotok kezelésében, ha orvosi ellenőrzés mellett és javaslatra szedjük a készítményeket. Alacsony D-vitamin szint is lehet okozója a gyakori betegségeknek, ilyenkor vérvizsgálatot követően, egyéni dózisban szükséges pótolni, de a személyre szabott adagolás például vashiány esetén is lényeges.
 • Egyes, légúti fertőzést okozó, de már elölt baktériumokból kapható olyan készítmény, melynek alkalmazása a felső légutakat hasonlóan immunizálja, mint egy „oltás”, adásuk rendre veszélytelen, de hasznos lehet. Előtte azonban szakember véleményének a megkérdezésére van szükség.

Forrás: Immunközpont

 

 

© 2023 Móra-Vitál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva.

Az oldalt készítette és üzemelteti: