Futásról bővebben… bárhol, bármikor
Manapság a futás a legnépszerűbb mozgásforma és a jó idő beköszönte erősíti ezen megállapítást. Alig kell hozzá felszerelés és bárhol, bármikor végezhető tevékenység. Nem kötött életkorhoz és különböző edzettségi szinten is élvezhető a megfelelő intenzitás megválasztásával. Ez az egyik legelterjedtebb mozgásforma, ami nem is csoda, hiszen futni mindenki tud!
Miért érdemes futni?
A futás hatásai kifejezetten pozitívak az emberi szervezetre. Sokan nehezen veszik rá magukat erre a tevékenységre de az első pár alkalom ”nehézségei” után kevesen tudnak ellenállni a futás nyújtotta pozitív fizikai illetve pszichés előnyöknek.
Íme, néhány pozitív hatás a számtalan eredmény közül:
Megfelelő cipő:
A futáshoz elengedhetetlen a megfelelő öltözet kiválasztása. Ahhoz, hogy az ideális cipőt ki tudjuk választani, mindenképpen javasolt szakember segítsége. Ajánlott egy járás közbeni terhelt talpnyomásos vizsgálat elvégzése, hiszen az állás és járás közbeni láb pozíciónk nem egyezik meg. Egy rosszul választott lábbeli nagyon komoly panaszokat, például derék, térd, csípő, boka fájdalmat okozhat.
Ha már a meglévő cipőnkkel problémáink vannak a talp és az alsó végtag területén, érdemes a már az előzőekben említett vizsgálatokkal ellenőrizni, és szükség esetén talpbetétes korrekciót alkalmazni. Az eltérések nagy része korrigálható aktívan is, ezért mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot gyógytornásszal, aki számos gyakorlatot tud adni, mutatni. Ami a hétköznapi, hobbi futóknak fontos, hogy nem szükséges a legdrágább cipőre beruházniuk, hiszen az alsó végtag izmait szeretnék edzeni. Ezek a „drága” cipők pedig nagymértékben elnyelik az ütődéseket, talajreakciós erőket, így nem jön létre a láb izmok erősítése, hiszen, ha nincs erő, akkor nincs ellenerő. (Newton 3. törvénye.)
Öltözködés:
A hideg időkben az öltözetünk réteges legyen, javasolt 3 réteg viselése: a nedvességszívó, a hőmegtartó és a szélálló/ vízlepergető. Ezzel biztosítjuk, hogy testhőmérsékletünk ne essen 35°C alá mert azt kihűlésnek, hipotermiának nevezzük. A külső hőmérséklet emelkedésével a rétegek csökkentése javasolt. Meleg időben javasolt nedvességszívó, szellőzést biztosító ruhanemű választása, kerülve a test túlhevülését. Hölgyek esetében javasolt a megfelelő tartást biztosító sportmelltartó választása.
Bemelegítés:
Ha már előkészültünk a futáshoz az öltözetünkkel, következhet a bemelegítés. A legújabb kutatások alapján elsőként SMR hengerezéssel érdemes kezdeni, majd ezt követi a dinamikus bemelegítés, végül pedig a statikus nyújtás. Ezeknek az együttese szükséges ahhoz, hogy megfelelően előkészítsük izmainkat az intenzív mozgáshoz, és megelőzzük a sérüléseket. SMR henger helyes használatának megtanításában gyógytornász, személyi edző szakmailag megfelelő segítséget tud nyújtani.
Michael Boyle (edzésvezető szaktekintély) által javasolt lineáris aktív bemelegítés:
(20 méter mindegyikből)
A lineáris aktív bemelegítés kifejezetten a futásra készíti elő a szervezetet.
A stretching célja, hogy megnövelje az izom eredése és tapadása közti távolságot, ezzel fokozva az összehúzódó képességét. Ajánlások szerint heti minimum 2-3 alkalommal ajánlott statikus nyújtást végezni, természetesen bemelegítést követően. Statikus nyújtásnak nevezzük, amikor megállunk egy nyújtó pozícióban. Kutatások során megállapították, hogy az idősebb embereknek több ideig kb. 60 sec ajánlott a nyújtás kitartása, a fiatalabbak esetében ez az idő kb. 15-30 sec.
Hasznos tippek a futás felépítéséhez
Futás után:
Három olyan dolog, amit mindenképp meg kell tenni edzés után:
A futás utáni levezetés főként a másnap miatt fontos, hogy újra tudjuk kezdeni a munkát és ne legyen izomlázunk. Ha elmarad ez a lépés, akkor fáradtak leszelünk és az energia szintünk is alacsony lesz. Az egyik legfontosabb, hogy több kilométer futás után ne hirtelen álljunk meg, hanem kocogjunk vagy sétáljunk még néhány percet, hogy fokozatosan csökkentsük pulzusszámunkat. Ha nem így teszünk, akkor a hirtelen vérnyomás csökkenéstől rosszullét is előfordulhat.
A levezetés után érdemes időt szánni a nyújtásra is. A nyújtást sajnos emberek többsége nem veszi kellően komolyan. A nyújtás segít a megterhelt, összehúzódott állapotban lévő izmoknak abban, hogy eredeti állapotba visszaálljanak. Nyújtás nélkül az izmok görcsösek maradnak, mozgástartományuk lecsökken és hosszú távon az ízületek is rosszabb állapotba kerülnek. Nyújtás során figyeljünk arra, hogy statikus nyújtó gyakorlatokat végezzünk, ezzel támogatva izomzatot.
Soha ne hagyjuk ki a nyújtást edzés, testmozgás után!
A masszázs sem elhanyagolható. Azért van rá szükség, hogy enyhítsük az izomgörcsöket, elősegíti a letapadt merev izmok ellazítását, segítségével megelőzhetők a sérülések.
Összegezve tehát elmondható, hogy „futni mindenki tud”, de nagyon fontos testünk megfelelő előkészítése, a fokozatosság betartása, hogy futás közben figyeljük a testünk visszajelzéseit és kiemelten lényeges az edzés megfelelő lezárása.
A mesék gyógyító hatásai
Április 2. – Nemzetközi Gyerekkönyvnap
„A gyerekek a szemünk láttára mesén nőnek föl. Jó ha tudjuk, számon tartjuk, hogy a mese kiemel az állatvilágból, civilizál. A mese emberré tesz.” (Lengyel László)
A könyvek segítenek minket lelassulni, megtanítanak észrevenni a nehezen látható, sokszor rejtett értékeket, és a valóságot ötvözni a képzelettel. A mesék pedig a gondoktól mentes világba való elmerüléssel leveszik a terhet az emberek, elsősorban a gyermekek válláról. Így válik a meseolvasás és mesélés egyszerre kellemes és hasznos tevékenységgé. A mesék példázatként, éjjelenkénti búvóhelyként szolgálnak minden gyermek számára – ezáltal a szorongásoldás hatékony és gyógyító eszközei -, emellett a mesék és a meseolvasás számos jótékony, elengedhetetlen hatással bírnak a személyiség fejlődésére, és nem csak gyerekként, hanem felnőttként is örömünket lelhetjük benne.
A mese vagy fabula kisepikai irodalmi műfaj, amely egy példázatul szolgáló, általában varázslatos elemekkel átszőtt, fantázia szülte történet. A meséket a népköltészet őrizte meg az utókor számára, szájhagyomány útján. A népmesék magukon hordozzák az adott társadalom világképét, hiedelemvilágát, és tartalmazzák a kollektív tudás és bölcsesség elemeit is. A népmese nem elsősorban a szórakoztatást célozta, hanem bizonyos tudást és magtartásformákat, megoldási lehetőségeket próbált meg felkínálni a befogadó közönség számára (akik eredetileg elsősorban felnőttek voltak). Ezért a gyermekek nevelésében a mese azóta is a szépirodalom élvezete mellett kulcseszközként funkcionál a társadalom és az anyanyelv megismeréséhez, a szókincs bővítéséhez, továbbá az emberek elé viselkedési mintákat állít, és hatásosan fejleszti a képzelőerőt. A mesék komplex és jótékony hatásai:
Természetes folyamatként játszódik le a gyerekekben, hogy az előterjesztett mesei mintákat kövessék és leutánozzák hasonlóan, mint ahogyan tudattalanul átvesszük a szüleink és a példaképeink által előállított viselkedési mintákat és normákat, hogy ezek elsajátítása által a szocializáció folyamatában, a társadalom megbecsült és hasznos tagjai lehessünk.
Forrás: Boldizsár Ildikó: Meseterápia – Mesék a gyógyításban és a mindennapokban. Magvető Kiadó, 2017.
Húsvéti receptek
Az ünnepek során is igyekezzünk a funkcionális táplálkozás alapvető szabályait betartani a következő szempontok alapján:
Fehérjék
Legjobb fehérjeforrások: kérődző állatok húsa (marha/borjú, birka/bárány), halak, belsőségek, tengeri herkentyűk, tojás, baromfihús. Ne edd túl magad színhúsokból, mert a kollagéntípusú fehérjék is nagyon fontosak (legalább 6-8 órán át főzött csontleves, kocsonya…)!
Szénhidrátok
Legjobb keményítőforrások: édesburgonya, paszternák, sütőtök, főzőbanán (plantain), basmati rizs, quinoa, hajdina, zab. A zöldségeken belül is helyezd előtérbe a gyökérzöldségeket. Napi legfeljebb 50 g, de étkezésenként legfeljebb 10-15 g fruktózt fogyassz. Az ennél nagyobb fruktózadagok veszélyesek lehetnek, hiszen a fruktóz erős gyulladáskeltő és az európai lakosság kb. 35%-a fruktózfelszívódási zavarral is küzd.
Zsírok
Legjobb zsírforrások: csökkentsd alacsonyra az omega-6 beviteled azzal, hogy kiiktatod az étrendedből az omega-6-ban bővelkedő növényi olajokat, olajos magvakat és gabonaféléket, valamint az ezeken hizlalt állatok húsát (pl. sertés) is mérsékeld. Fogyassz tehát alacsony omega-6 tartalmú zsírokat: tojássárgáját, vajat, marhazsírt, kókuszzsírt, libazsírt. Egyél hetente legalább 20-45 dkg zsíros-bőrös halat az omega-3 bevitel céljából. Nyugodj meg, a koleszterinszint nem a telített zsíroktól emelkedik.
A legveszélyesebb ételféleségek:
Húsvéti reggelik
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a muffin formákat vékonyan kikenjük kókuszzsírral. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a felkockázott pulykamell sonkát, paprikát és sajtot. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, apróra vágott újhagymát, metélőhagymát, megsózzuk, megborsozzuk. A keveréket a muffin formába töltjük, és 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Friss, tépett fejes salátával, hónapos retekkel, újhagymával (extra szűz olívaolaj-citromlé öntettel) tálaljuk.
A zöldségeket, a vöröshagymát és újhagymát kevés víz hozzáadásával megpároljuk. Amikor majdnem puhák, hozzáöntünk még egy kis vizet, és beleszórjuk a zabpelyhet. Sózzuk, borsozzuk, és még 8-10 percig takaréklángon, néha kevergetve pároljuk. Amikor kihűlt, beleöntjük az olajat és leturmixoljuk. Ezután keverjük hozzá a medvehagymát és a pirított tökmagot. Zöldbanán lepénnyel fogyasztjuk!
Elkészítés: Az összes hozzávalót turmixgépbe öntjük, homogenizáljuk. Kókuszzsírral vékonyan kikent serpenyőbe 2-3 evőkanál masszát teszünk, kanállal kör alakúra lapítjuk és megsütjük előbb egyik, majd másik oldalát.
Tipp: Sajtot is reszelhetünk a masszába így még ízletesebb lesz!
Elkészítés:
Friss zöldségekkel együtt fogyasszuk!
Jó étvágyat az ünnepi reggelihez! 😊
Hozzávalók 5 főre:
A bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát és mentát apróra vágjuk. Egy mozsárban sóval pépessé zúzzuk a fokhagymát. A pépet áttesszük egy tálba és hozzáadjuk a zöldfűszereket, egy citrom reszelt héját és egy fél citrom frissen facsart levét. A zöldfűszereket olívaolajjal alaposan összekeverjük. A bárány mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük a páccal, ügyelve, hogy mindenhova jusson. Hűtőben pihentetjük 1-2 órán át vagy egy éjszakán keresztül, hogy összeérjenek az ízek. A combot egy spárgával megkötözzük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 180 fokos, előmelegített sütőben 1,5 óra alatt megsütjük.
A répát megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, meglocsoljuk egy kevés kókuszzsírral, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a narancs levét, és összeforgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 200 fokon addig sütjük, amíg jól meg nem karamellizálódik a külseje. Ha megsült, a többi hozzávalóval együtt egy turmixban vagy aprítógépben pürésítjük.
Narancsos rukkola saláta
Hozzávalók 5 főre:
Elkészítés:
A salátához a mustárt, az ecetet, az olívaolajat, a sót és a borsot egy üvegben összerázzuk. A narancs héját eltávolítjuk a fehér résszel együtt, a narancs húsát és a retkeket felszeleteljük, elkeverjük a rukkolával, majd a salátára öntjük a dresszinget. Tálaláskor egy adag pürét teszünk a tányérra, rárakjuk a felszeletelt bárány combot és mellé halmozzuk a salátát is.
A halakat beirdaljuk, aztán sózzuk és borsozzuk. A hasukba mehet 2-2 gerezd zúzott fokhagyma, metélőhagyma, 2 fél citromkarika és rozmaring ág is. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, kókuszsírral kikenjük és erre rakjuk ré a pisztrángokat (így nem sül le a bőre!). 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20-30 perc alatt készre sütjük (fél időben megfordítjuk).
Spenótos quinoa rizottó
A hagymákat apróra vágjuk és vajon megdinszteljük. Rádobjuk a felszeletelt gombát és a spenótot, fűszerezzük, megpároljuk, majd hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett quinoát. Rövid ideig pirítjuk, majd alaplével felöntjük és készre pároljuk (az alaplevet apránként adagoljuk hozzá, amíg meg nem puhul a quinoa pótoljuk az alaplevet). Végül kevés citromlével ízesítjük és Feta sajtot is reszelhetünk bele.
Zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk a cukkiniből, aztán a sóval, a citromlével és az olívaolajjal finoman összeforgatjuk.
Jó étvágyat az ünnepi ebédhez is! 😊
Röviden a többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakról
Omega-3 (n-3) zsírsavak jelentősége
A többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Két csoportjukat különítjük el: omega-3 és omega-6 zsírsavak. Ezeket a létfontosságú zsiradékokat az emberi szervezet nem képes előállítani, táplálkozás során kell gondoskodnunk a bevitelükről.
Omega-3 forrásaink:
Állati eredetű: zsíros, bőrös halak (lazac, pisztráng, tonhal, szardella, makréla, hering, szardínia, busa) egyéb tengeri herkentyűk,
Növényi eredetű: dió, makadámdió, lenmag, kendermag, chia mag, tengeri algák, moszatok.
Elsősorban a megfelelő mennyiségű, étrendből származó, állati eredetű omega-3 bevitelre igyekezzünk koncentrálni. Az omega-3 zsírsavak csupán növényi eredetű forrásainak fogyasztása nem elegendő, mivel belőlük csak az ALA zsírsavakhoz jutunk hozzá. Az EPA-t és DHA-t a halakból, vagy jó minőségű táplálék kiegészítőkből (halolaj) tudjuk pótolni.
Omega-6 forrásaink: napraforgó olaj, kukorica olaj, szójaolaj, dió, mandula, kesudió.
Hazánk táplálkozási szokásait figyelembe véve az omega-6 pótlására egyáltalán nem szorulunk rá!
Az omega-3 — Omega-6 zsírok arányai és étrendi mennyiségei (többszörösen telítetlen zsírsavak) a mai világunk egyik legnagyobb kihívása a táplálkozás oldaláról.
Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 g, az omega-6 zsírsavakból viszont ajánlott a napi mennyiséget 3 g alatt tartani.
Arányok: Omega-3 (n-3)-Omega-6 (n-6) zsírok
Az arányok közelítsenek az 1:3-hoz (n-3: n-6), de semmiképp ne legyen nagyobb 1:7-nél.
Az OÉTI vizsgálata szerint hazánkban ez az arány akár 1:30 is lehet, aminek igen komoly veszélyei vannak, ugyanis az omega-6 (n-6) zsírsavak magas bevitele hozzájárul a gyulladásos folyamatok kialakulásához, szabadgyökök képződésére hajlamosít, továbbá fájdalomkeltő hatással és distresszel jár együtt.
Omega-3 zsírsavak szervezeten belüli hatása:
Szükségesek:
Továbbá:
Néhány érv az Omega-3 zsírsavak fogyasztása mellett:
Hogy érjük el, hogy étrendünk a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az omega-3- és omega-6-zsírsavakat:
Mikor ajánlott az Omega-3 étrend-kiegészítőként történő pótlása?!
Amennyiben több sertészsírt fogyasztasz (magas omega-6 zsírsav-tartalom), vagy növényi olajokat használsz, esetleg idegenkedsz a halak fogyasztásától, akkor mindenképp javasolt omega-3 kiegészítés, elsősorban valamilyen halolaj formájában.