Receptek

Table of contents
Datolyás (reform) kókuszgolyók

Datolyás (reform) kókuszgolyók

Hozzávalók:

  • áztató víz 100 ml
  • kókuszreszelék 250 g + hempergetéshez
  • mandula v. egyéb olajos mag durvára törve 100 g
  • sárgarépa reszelve 60 g

Elkészítés:

A kimagozott datolyákat áztassuk be a vízbe kb. 2 órára. Ha nincs időnk, a mikrohullámsütőbe is betehetjük 1 percre.  A mandulát tegyük késes aprítóba és 2-3 mp-ig daráltassuk, ezt a folyamatot késsel is végezhetjük. A lényeg, hogy durvára törjük vele az olajos magvakat. A sárgarépát pucoljuk meg és aprólyukú reszelőn reszeljük le. Miután felpuhult a datolya, az áztatóvízzel együtt tegyük a késes aprítóba, és addig dolgoztassuk, míg homogén masszát nem kapunk. Ekkor már minden hozzávalót előkészítettünk, már csak össze kell őket keverni. Ez mehet a késes aprítóban is vagy akár egy tálba fakanál segítségével. A kókuszreszelék mennyiségét fokozatosan adjuk a masszához. Amikor már úgy ítéljük meg, hogy golyókká formázhatók, egy dobozba szórjunk egy kevés kókuszreszeléket és hempergessük bele a kész golyókat. Ezzel a mennyiséggel kb. 28 golyócskát kaphatunk. Hűtőszekrényben eltartható akár 1 hétig is. Tízóraira vagy uzsonnára tökéletes választás.

Házi gumicukor

Házi gumicukor

Hozzávalók:

  • szilikonos bonbon/ gumicukor vagy jégkocka tartó
  • 100 ml gyümölcsléhez 10 g zselatinpor szükséges

A gyümölcslé természetesen kiváltható bármilyen gyümölccsel. Gyümölcscentrifuga segítségével kinyerhető a gyümölcsnek a leve. (Én multivitamin és meggynektár ízű gyümölcsleveket használtam.)

/Ha gyümölcsök levét szeretnénk kinyerni, akkor használjunk pl. narancsot és almát, mert ezeknek magas a nedvtartalma és hogy szép színe legyen sárgarépát is tegyünk mellé./ Mérjünk ki konyhai mérlegen 10 gramm zselatint. Érdemes már a főző kisedénybe mérnünk. Majd helyezzük a tűzhelyre és a kimért 100 ml gyümölcslét öntsük rá és gyújtsunk alá. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg majdnem elkezd forrni. Ha egy pillanatra forr szedjük is le és kész is. /A zselatint nem szabad sokáig forralni, mert elveszti gélesítő tulajdonságát és így nem fog összeállni a gumicukor./ A kész masszát öntsük a szilikonos formákba, majd helyezzük a hűtőszekrénybe 2-3 órára, hogy biztosan megdermedjenek a gumicukrok.

Our Christmas opening hours

24 December
Closed
25 December
Closed
26 December
Closed